Приветствую Вас Гость | RSS
Мой сайт
Главная » 2009 » Июнь » 12 » Науково-практична конференція «Морально-духовне виховання молоді в сучасній системі освіти»
17:00
Науково-практична конференція «Морально-духовне виховання молоді в сучасній системі освіти»
Стан сучасногоукраїнського суспільства вимагає не тільки зміни підходу до освіти, як одного з найважливіших компонентів формування людської особи, але і глибокого переосмислення самого розуміння життя людини, розвитку у нього здатності робити усвідомлений вибір, ставити перед собою гідні життєві цілі. Сьогодні як ніколи актуальні: створення психологічних основ духовно-етичного розвитку і виховання молоді, виявлення умов їх ефективності, розробка програм оптимального психологічного супроводу цього процесу.

Все сказане лягло в основу роботи міжобласної науково-практичної конференції «Морально-духовне виховання молоді в сучасній системі освіти», яка відбулася 8 червня в місті Олександрівка на Кіровоградщині. Прагнення до об'єднання зусиль у справі залученні молоді до духовних скарбів багатовікової православної культури, виховання молодого покоління на морально-духовних засадах зібрало в Олександрівці близько 100 чоловік. Організатори конференції - Кіровоградське Регіональне громадсько-просвітницьке товариство «Православна просвіта», відділ освіти Олександрівської райдержадміністрації, собор Успіння Пресвятої Богородиці та третя загальноосвітня школа I-III ст. на базі якої і проходила конференція.

  В заході взяли участь священики, педагоги з Кіровоградщини та сусідніх областей. З доповіддю «Духовність-найвища цінність народу» виступив доктор педагогічних наук, професор, ректор Кіровоградського інституту розвитку людини «Україна» Олександр Барно, про роль православної духовності у вирішенні соціально-психологічних проблем сучасного українського суспільства говорила доцент, кандидат психологічних наук, викладач Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В. Винниченка Ольга Міненко.Цікавою була доповідь «Місце православної етики в системі світової культури» з якою виступив ³талій Ігнатьєв, викладач кафедри філософії та політології Кіровоградського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ. Справив враження на присутніх виступ протоієрея Кіровоградського Спасо-Преображенсьеого собору Сергія Ткаченка на тему «Православна педагогіка як система морально-духовного становлення особистості». Моральному вихованню на засадах християнських цінностей в умовах закладів освіти нового типу була присвячена доповідь Кіровоградської гімназії №9 Надії Іванченко.

  Захоплені оплески присутніх викликав виступ гостя з Росії Бориса Кузика, доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки Російської Федерації, фундатора багатьох гуманітарних та благодійних проектів.

  У своєму виступі він наголосив: «Лише на християнському фундаменті ми зможемо побудувати ту затишну оселю, де кожна людина, незалежно від її релігійних і політичних поглядів, почуватиметься комфортно.Без відродження Православ'я, без відродження віри Україна неможлива!».

Після пленарної частини відбулася презентація нового навчального посібника з основ православної культури для учнів 9-го класу «Благовіст», автори Борис Кузик та Людмила Литвин. Преміями та цінними подарунками були відзначені всі, хто небайдужий до виховання духовності і моральності молодого покоління. 

  Благочинний Олександрівського благочиння, настоятель Олександрівського Свято –Успенського собору протоієрей Володимир Кузик освятив новий кабінет православної етики. Там відразу розпочався інтегрований урок «Десять заповідей Божих», на якому семикласники показали глибокі знання Святого Письма. Паралельно проходив бібліотечний урок «Боже, Великий Єдиний, нам Україну храни!»

  На закінчення юні артисти влаштували для учасників конференції концерт духовної музики «У променях сонця...»

 

Результатом роботи зібрання став активний обмін досвідом учасників конференції щодо запровадження ї викладання православної культури і етики. Доброзичлива атмосфера створювала сприятливі умови для спілкування і плідної праці протягом усього часу, який тривала конференція. 

Очевидно, що ніяке суспільство, як би не було воно добре оснащено матеріально або технічно, не може функціонувати без твердих моральних і етичних основ, без етичних і світоглядних постулатів. Не менше очевидна сьогодні необхідність більш тісної координації зусиль різних відомств, релігійних і громадських організацій в роботі по патріотичному, морально- духовному і етичному вихованню молоді, як на загальнодержавному, так і регіональному рівні. 

На жаль, вітчизняна психолого-педагогічна наука і практика досить слабо реагують на непрості виклики часу. У цих умовах ми все більше переконуємося, що саме християнські цінності порятують українську націю, і їх прищеплення українській молоді сприятиме духовному оздоровленню українського суспільства, а предмет «Основи християнської етики» має зайняти належне місце в школі. 

Сьогодні християнська етика викладається факультативно у багатьох школах України. Предмет «християнська етика» за результатами соціологічних досліджень є ефективним і улюбленим предметом у школі. 

Безперечно, що виховання молоді на християнських моральних цінностях сприятиме вихованню молодого покоління та успішній розбудові Української держави.

Учасників конференції об'єднало розуміння необхідності морально-духовного виховання молодої людини як найважливішого завдання, без успішного вирішення якого неможливий поступальний розвиток українського суспільства. Морально-духовне виховання припускає відновлення сформованої століттями системи етичних і культурних цінностей народів України при дотриманні конституційних прав і свобод людини і пріоритету сім'ї у вихованні дитини.

 

Ангеліна Несен, Кіровоград.


Категория: Общее | Просмотров: 2613 | Добавил: alexandria_eparh | Рейтинг: 2.5/2