Приветствую Вас Гость | RSS
Мой сайт
Главная » 2008 » Август » 10 » В г. Светловодске прошел Крестный ход в честь 1020-летия Крещения Руси
16:32
В г. Светловодске прошел Крестный ход в честь 1020-летия Крещения Руси
Поштовх і необхідність відкриття і реалізіції саме православної просвітницької дія-льності хотілось би почати словами із Писання.
Будьте все единомысленны, сострадательны, братолюбивы, милосерды, дружелюб-ны. Не воздавайте злом на зло, или ругательством на ругательство, ибо вы призваны к то-му, чтобы наследовать благословение (1 Пет. 3, 8).
Будьте единомысленны между собою, не высокомудрствуйте, но последуйте сми-ренным, не мечтайте о себе (Рим. 12,16).
Будьте единомысленны, мирны – и Бог любви и мира будет с вами (2 Кор. 13,11).
Будьте единодушны. Ничего не делайте по тщеславию, но по смиренномудрию по-читайте один другого высшим себя (Фил. 2, 2-3).
Будьте дорготерпеливы, снисходя друг ко другу, стараясь сохранять единство духа в союзе мира. Одно тело и один дух, как вы и призваны к одной надежде вашего звания (Еф. 4, 2-4).
Умоляю вас поступать достойно звания, в которое вы призваны (Еф. 4,13).
Ми українці – один народ, один дух, одна душа, одна ціль – розвиток, краще життя, але шляхи досягнення у кожного нажаль свої, з акцентом на власний інтерес. 
Зробимо невеличкий історичний екскурс. Київська Русь – невіддільна частка історії нашого народу, держави. Згадайте коли досягла найбільшого розвитку, коли зайняла по могутності і культурі 3 місце на історичній арені тих часів. Так, після об’єднання під вла-дою князя Володимира, а якщо бути більш точним – після прийняття і розвитку віри пра-вославної. Далі правління Ярослава Мудрого – закони на основі християнського вчення – жорсткі, але діючі. Політика з акцентом на єдність.
Красномовний приклад – повстання Спартака. Багатьом відомі його слова про єд-ність: одну стрілу легко зламати – дві, три, п’ять вже тяжче, але якщо взяти купу стріл, то вже ніхто не зламає їх – воно можуть гнутися, але не зламаються. Далі, що його призвело до поразки, окрім зради, - розділення його війська.
Чому хан Батий зміг розграбувати Русь – так, за умов розбрату, розділу влади і сфери впливу. 
Чому Київська Русь пала, а почала фігурувати Московська держава? Тому що, на відміну від київських постійних міжусобиць Москва вела жорстку політику єдності, лише Новгород періодично проявляв непокору, але недовго.

Візьмемо історію України. Такої кількості правлінь чи керівників не було у жодній тогочасній країні світу. Кожен, хто вивчав історію не по шкільним підручникам, знає, що ми за умов розбрату були як маріонетки у політичних іграх сусідніх країн, які вершили свою історію на нашій території, у більшості використовуючи політику «розділяй і воло-дарюй» про що розповідає Ніколо Макіавелі, а також метод «батога і пряника», причому «пряником» були звичайні обіцянки – гра на відчутті і бажаннях народу, а «батогом» - смерті і страждання нашого народу у війні між собою, і як наслідок завжди існувало по-няття – Лівобережжя і Правобережжя. І майже кожного року твоя доля залежала від того, на якому березі ти опинився сьогодні.
Лише Богдан Хмельницький – зірка, яка нажаль згасла у пітьмі зрад і невідворот-ності, довів яким може бути сильним народ, коли він об’єднується. 
Але якщо взяти по великому рахунку, то завжди наш народ єднала віра православ-на. Це був той фундамент, на якому і з якого починалося єднання Духа, тому що тільки через єдність Духа можливо досягти поставленої мети. На Січі завжди була православна церква, козаки сповідували лише цю віру. 
Можна сказати, що історія могутності Русі почалася з Хрещення.
Тамерлана від пограбування Москви зупинило диво, явлене через молитву Богоро-дицею.
Хід Вітчизняної війни у кращий бік змінило відкриття Сталіним православних хра-мів, адже зазвучала молитва священників у храмах.
Зараз дана людині свобода, але мало хто вміє користуватися нею. На поверхню ви-пливають всі таємні, приховані бажання, в основному задоволення власного «Я», і в пер-шу чергу тваринних інстинктів. 
У нас немає координації, не має тих рамок, які б показували де закінчується свобо-да і починається анархія, хаос, масовий інтелект, а відтак тваринний інстинкт. і це є пер-шою причиною відкриття саме Православного Просвітницького Центру. 
Багато століть минуло, але історія нас так нічому і не навчила, навпаки – історія повторюється. Те, що зараз ми бачимо: розбрат, розділ сфер впливу, гонитва за власним багатством і славою з гаслом «Ціль виправдовує засоби», масовий нігілізм, деградація мо-ралі. Все можна охарактеризувати простими поняттями: атеїзм звільнення людини від будь-якої залежності, і, як це називалося у розвідці КДБ – підрив держави із середини.
 І вже стає дедалі не зрозумілішим кінцева мета нашого народу, України – чи то повний занепад у духовності, у моральності, у культурі і взагалі самознищення – розчи-нення у складі інших чи іншої держави, чи то ми хочемо досягнути розвитку і процвітан-ня.
Де Юре ми прагнемо другого, а де факто робимо все необхідне для першого. 
Ми маємо замислитися доки ще не пізно, доки ще нове покоління не втратило від-чуття індивідуальності, доки українську духовну культуру не змінила егоцентрична захід-на. І це є друга причина, а вірніше сказати необхідність відкриття Православного Просвіт-ницького Центру.

Думаю, що всім буде цікаво дізнатися яка основна задача Просвітницького Центру і, які засоби її реалізації.

 Основна задача нашого Православного Просвітницького Центру рівноапостольних Кирила та Мефодія - формування і виховання здорового, не засміченого пристрастями і нерозсудливістю нового покоління у дусі державного патріотизму і православної релігій-ної свідомості. Для цього проводимо зайняття кожної суботи з 8 ранку для дітей віком від 7 до 18 років і кожної неділі з 12.30 для людей віком від 18. У Центрі ви маєте змогу ви-вчати такі предмети, як Церковний світогляд, Релігієзнавство, Церковне право, Етика, Православна психологія і психіатрія, Хоровий спів, Вишивання, Краєзнавство, Основи православного іконопису. Кожної п’ятниці організовуються вечори талантів. Окрім цього проводяться бесіди на духовні тематики, бесіди по розбудові і формуванні здорової щас-ливої сім»ї, виховання дітей та молоді. При Просвітницькому Центрі діє кінозал, де можна переглянути православні цікаві відео-матеріали, а також їдальня, де учні можуть відпочи-ти на перерві і трішки поласувати. Окрім цього надається допомога всім потребуючим: чи то у поживі, чи то в одязі. Наші двері завжди відкриті. Проводяться бесіди з метою під-тримки молодих сімей. І все це безкоштовно. У найближчий час плануємо організовувати екскурсії по Святиням православія та архітектурним пам’ятникам України, невдовзі від-криється православний читацький зал, де учні і всі бажаючі можуть більше дізнатися за православну віру і культуру. 
 
Тож давайте збережемо наших дітей зараз, щоб було кому берегти нас потім. Що зараз посіємо, те потім пожнемо. Час розкидувати каміння, але і час збирати його.
Давайте вже сьогодні замислимося над тим хто ми є, ким були і ким хочемо стати, а вже завтра почнемо робити все необхідне для збереження і процвітання нашого міста, нашої країни і не просто на словах. І нехай ця відбудова почнеться з нашого серця, з нашої душі, адже кожна дія, кожен вчинок – це наслідок нашого внутрішнього стану. 
Як написано у Святому Писанні: чого хочеш собі, того бажай і ближньому своєму. Наша сила у єдності. 



null

Категория: Жизнь благочиний | Просмотров: 1289 | Добавил: alexandria_eparh | Рейтинг: 4.0/1